Dveřní kliky není radno podcenit

Štítové nebo rozetové, bezpečnostní, s klikou a koulí… řeč je samozřejmě o dveřním kování. Jeho výběr nemusí být tím nejlehčím úkolem, který vás při zařizování domácnosti čeká, ale stačí jen pár tipů a už se neztratíte!

 kliky 1

Výběr dveřního kování nemusí být zrovna procházkou růžovou zahradou. Pravděpodobně se vám před očima objeví desítky či stovky různých modelů a vy budete muset vybrat to pravé, a tím nemusí být jen to, které se vám líbí na pohled, ale i to, které splňuje všechny technické parametry pro vaše dveře a vaše potřeby. Možná máte jasno v tom, zda dáte přednost rustikálnímu kování, modernímu kování či kované klice s patinou. Víte ale, zda se vám více hodí dveřní kování štítové nebo rozetové, kování s klikou a koulí nebo klikou a klikou, a víte, jak vybrat bezpečnostní kování? Někdy se výběr dveřní kliky může zkomplikovat, s našimi tipy to ale nemusí být nesplnitelná mise.

Rozetové kování – moderní řešení pro moderní domácnost

Modernějším typem dveřního kování je kování rozetové, kdy je oddělen otvor pro klíč a otvor pro kliku, každý má svoji rozetu. Rozetové kování vyniká velmi širokou škálou možných provedení a designů, proto je také tak populární. Můžete si vybrat mezi rozetami kulatými i hranatými. Zvláště ty hranaté jsou velmi oblíbené v moderních interiérech, kde se vše řídí posledními trendy. Rozetové kování se ke dveřím montuje „prošroubováním“ – protilehlé rozety se skrz dveře k sobě přišroubují. Rozetové kování je vhodné i do více namáhaných dveří, neboť tento systém montáže zaručuje delší životnost a vysokou funkčnost.

 kliky 2

Štítové kování – ohlídejte si rozteč!

Štítové kování představuje klasické řešení, které je oblíbeno zejména u milovníků tradičních interiérů. Za zmínku stojí, že své uplatnění nachází i u nostalgických retro kování. Otvor pro klíč a otvor pro kliku je vyražen v jednom společném štítu. To je hlavní rozdíl mezi štítovým a rozetovým kováním. Montáž kování se provádí dvěma vruty přímo do dveří. Kamenem  úrazu, který ale nemusí představovat žádný problém, je rozteč. Roztečí chápeme vzdálenost mezi osou, kolem které se otáčí klika, a osou, kolem které se otáčí klíč. Nejčastější hodnotu rozteče představuje 72 či 92 mm. V samoobsluze nebo při koupi na internetu se vás nikdo nebude ptát, jakou rozteč štítového kování potřebujete, a v popisu produktu tento údaj můžete snadno přehlédnout. Změřte si tedy rozteč dřív, než zabrousíte do internetového eshopu a nenechte nic náhodě.

 kliky 3

Provedení klika/klika se hodí pro dveře s větší frekvencí otevírání

Klika nebo koule? To může být zajímavá otázka. Provedení klika/koule je poměrně častým řešením u vchodových dveří, kde jen zaklapnuté dveře mající zvenčí kouli působí jako provizorní zabezpečení dveří, když jsme doma nebo pracujeme na zahradě, ne ovšem, když opouštíme dům. U dveří v bytě, a u všech dveří s častější frekvencí otevírání je vhodné vsadit na provedení klika/klika. Nebo můžete volit kouli na dveře z obou stran.

 kliky 4

Vaši domácnost účinně zabezpečí jen bezpečnostní kování!

Pasivní zabezpečení, které poskytuje kování s koulí zvenčí vchodových dveří, samozřejmě není dostačující ochranou domácnosti. Tu nám ale může zajistit bezpečnostní kování, speciální typ kliky určený na vstupní či vchodové dveře, v ideálním případě na dveře bezpečnostní. Základní funkcí bezpečnostního kování je ochrana zadlabacího zámku a cylindrické vložky před mechanickým poškozením. Bezpečnostní kování není jen tak nějaké kování „s papírem“. Bezpečnostní certifikát hovoří o bezpečnostní třídě, tedy o stupni zabezpečení, které nám kování poskytuje. Pro vchodové dveře domácnosti vsaďte na třídu 3 nebo 4. Je vhodné zvolit bezpečnostní třídu kování dle bezpečnostní třídy bezpečnostních dveří a cylindrické vložky. Přídavný zámek na dveře vhodně doplní kompletní bezpečnostní uzávěr.