Příčiny zapáchajícího koberce

Není nic horšího, nežli v domácnosti řešit nepříjemný zápach. Ten se může linout nejen z odpadkového koše, lednice nebo ze dřezu, ale také z koberce. Příčiny zapáchajícího koberce jsou různorodé, ale dá se s nimi zatočit. Jak?

Mezi příčiny zapáchajícího koberce patří i „novota“

Jedním z důvodů, proč vám koberec nemusí zrovna příjemně vonět, je fakt, že je nový. Většině lidí je sice vůně nového koberce příjemná, ale najdou se i tací, kterým se z pachu „novoty“ obrací žaludek naruby.

Za onen zápach u nově zakoupeného koberce mohou ve většině případů těkavé organické chemikálie používané při výrobě koberců i jiného spotřebního zboží. Tyto chemické látky se vlivem pokojové teploty uvolňují v podobě plynů. Tato skupina látek s rozmanitými vlastnostmi nemusí znamenat problém, ale některé z těchto látek jsou považovány za zdraví nebezpečné.

Na vině mohou být děti i domácí mazlíčci

Mezi příčiny zapáchajícího koberce lze zařadit také přítomnost domácích mazlíčků. Nemusí jít přitom pouze o nehodu, kdy se kočka, pes nebo třeba králík na koberec vyčůrají. Už jen fakt, že žijí s vámi v domácnosti a na koberci lehávají, může způsobit, že budete muset koberec vyčistit.

Mokré čištění koberců Praha

Dalším důvodem jsou děti. I když se budete snažit sebevíce, někdy prostě malé děti neuhlídáte a rozlité pití, přesnídávka nebo jogurt napatlaný do koberce vám znepříjemní den. I tyhle zdánlivě časté nehody, které řeší mnoho rodičů, však mohou být důvodem, proč koberec začne zapáchat.

Jak se zápachu z koberce zbavit?

Pokud máte pocit, že koberce u vás doma nevoní, nemusíte hned kupovat nové. Někdy pomůže zavolat si na pomoc odborníka, jindy si s problémem zvládnete poradit sami. Jednou z babských rad na zápach z koberce je použít obyčejný ocet, ten stačí nastříkat na koberec a nechat ho alespoň 15 minut působit. Poté odsát.

Použít můžete také jedlou sodu. Nasypte jí na postižená místa, nemusíte šetřit s množstvím. Sodu nechte na koberci klidně přes noc, poté ji vyluxujte.