Mytí oken v zimě má svá pravidla

Mysleli jste si, že je mytí oken v zimě pasé, proto tento neoblíbený úkol můžete odložit až na jaro? Dobrý pokus, my ale víme, že okna se dají mýt i v tomto ročním období – takže pokud chcete, do Vánoc to ještě stíháte a okna se vám na svátky mohou blýskat čistotou.

Mytí oken v zimě není problém

Takže konec všech výmluv. Většina lidí chce mít na Vánoce okna čistá, ostatně jako celou domácnost, ale ne všichni si dokážou najít čas, aby se věnovali i mytí parapetů a oken, praní záclon nebo leštění žaluzií. Chce to jen myslet na to, že mytí oken teď v zimě má svá pravidla. Stačí je jen dodržet!

Kolik je venku stupňů?

Rozhodnete-li se vyhrnout si rukávy a pustit se do práce, nejdříve hoďte očkem na teploměr a zjistěte, kolik je venku. Pokud teplota neklesla pod 5°C, v umývání oken vám nic nebrání. Při nižší teplotě většina dostupných mycích prostředků ztrácí svoji účinnost, na okně mohou vznikat šmouhy, které snadno zamrznou a ve výsledku budete mít okna upatlaná, což vás akorát tak naštve.

Mokré čištění koberců Praha

Správný výběr mycích prostředků

V zimě nikoho nepřekvapí, když se budou venkovní teploty držet velmi nízko. Je proto lepší vsadit na takové čisticí prostředky, které v sobě obsahují alkohol. Ty totiž neztratí svoji účinnost ani tehdy, kdy se budou teploty pohybovat poblíž nule. Navíc lépe usychají, proto nehrozí otravné šmouhy, které dokážou veškerou radost okamžitě zhatit.

Čím okna myjete?

Co používáte na umývání oken? Naše babičky sázely na zmuchlané noviny, někdo používá obyčejný hadr, další nastříká na okno přípravek a umyje ho za pomoci papírových utěrek nebo kapesníků. Nejlepší, co můžete udělat, je vzít na pomoc hadřík z mikrovlákna, který na sebe dobře chytá špínu, snadno saje vodu a dobré je, že nepouští vlákna.

Vodu jedině vlažnou

Na závěr ještě rada týkající se teploty vody. I když vás možná láká napustit si kýbl pořádně horké vody, ve které si ohřejete ruce, až budete stát v otevřeném okně, pamatujte, že v zimě je na mytí lepší použít vodu vlažnou. Vychlazenému oknu totiž příliš teplá voda nedělá dobře. Myjte je proto vodou vlažnou, kdo si troufne, může klidně studenou.