Půjde vyčistit špinavý nebo zašlý koberec?

Koberec je vhodným interiérovým doplňkem do každé místnosti, nabízí spoustu výhod jako tlumení hluku při chůzi, zabránění uklouznutí nebo funguje jako skvělý tepelný izolant. V dnešní době má tento doplněk interiéru doma skoro každý, problém však může nastat v případě, že jste alergici a víte, že by vám koberec nedělal dobře po zdravotní stránce. Obecně je známo, že se v koberci tvoří spousta bakterii a mikroorganismů, které nevidíme. Právě z tohoto důvodu volí většina domácností před kobercem raději plovoucí podlahy, které jsou i na údržbu méně náročné.

 

Jestliže uvažujete si pořídit do domácnosti koberec a jste náchylní na prach nebo roztoče a mikroorganismy, pak plovoucí podlahy nemusí být jediným řešením. Koberec může být i v domácnosti alergika, jen je potřeba zvýšená a pravidelná údržba. Pravidelnou údržbou se také postaráte o jeho delší životnost.

 

Zašlý koberec lze vyčistit i domácími triky

Chcete znát sílu magie domácích triků, které už dávno využívali i naše babičky? Zkuste i vy na svůj zašlý nebo špinavý koberec tyto jednoduché a levné triky, a uvidíte, že i váš koberec bude znova vypadat jako nový.

Čištění koberců Praha

Gel na holení:

Překvapuje vás využití gelu nejen na holení? Tento zázračný trik potěší každou hospodyňku, v domácnosti dokáže odstranit skoro všechny skvrny. Stačí pouze nastříkat na vámi danou skvrnu a nechat působit cca 30 minut a potom stačí otřít hadříkem a máte hotovo.

Kostky ledu:

Stalo se, že vám nebo někomu z rodiny spadla žvýkačka a zašlapala se do koberce. Nezoufejte, ale vezměte z mrazáku kostku ledu nebo něco zmraženého a položte jej na žvýkačku a nechte cca 30 minut působit a poté žvýkačku jen odtrhnete bez jakéhokoliv poškození koberce.

Přípravky do myčky:

Proti mastným skvrnám vám pomůže tekutý přípravek do myčky. Nalijte pár kapek s vodou do rozprašovače, pote nastříkejte na skvrnu, pak hadříkem pote vysajte zbytek přebytečné vody. Pokud flek stále je na koberci opakujte tak cyklus znova.

 

Základní pravidla pro čištění koberců 

  • U odstranění skvrny je důležitá rychlost. Měla by se odstranit hned od vzniku.
  • Musíte zabránit jejímu dalšímu vpíjení do koberce.
  • Tekutinu nasajte papírem nebo hadříkem. Vždy začnete odsávat tekutinu od krajů ke středu.
  • V odstranění jemných skvrn vám pomůže mýdlová voda nebo pěna na holení.
  • K čištění nikdy nepoužívejte přípravky, které obsahují bělící látky.
  • Také přírodní přípravek může koberec zesvětlit.
  • Nenechávejte skvrnu velmi mokrou.
  • Ani po očištění nechoďte přes vyčištěné místo, dokud neuschne.

 

 

Koberce se poslední dobou staly poněkud diskutovanou součástí domovů a celkově bydlení. Koberce mají poměrně velké množství odpůrců, i co se týče skvrn, které na nich jsou a nejdou lehce dolů. I přesto je však najdeme, alespoň částečně, ve většině domácností. Jejich funkce je pro pohodlnější a teplejší místnosti. Nezapomínejte, že aby si koberce zachovaly svou krásu a čistotu, je o ně potřeba pravidelně pečovat. Nejde jen o klasické vysávání, ale i péči se speciálními přípravky nebo kartáčováním.

 

Jestliže nejste zrovna zastáncem ručního čištění, můžete také využít profesionálních služeb, které vám koberec vyčistí mokrou nebo suchou metodou. Za pár hodin bude váš koberec čistý, voňavý, a navíc bez jakékoliv práce.